Kokemuksia Nokian mallista E71

12.04.2009 20:12 by janx

Kuten jo ehdin aiemmin mainitsemaan, on ko. malli ehtinyt jo vakuuttamaan toiminnallaan ja ominaisuuksillaan. Kerran olen saanut puhelimen kaatumaan. Sekin taisi olla kolmannen osapuolen tekemän ohjelman ansiosta. Tähän merkintään listaan E71 -mallin ominaisuuksia, jotka tekevät siitä sen. Huomaa lukiessasi tätä arvostelun tapaista pohdintaa, että allekirjoittaneen kokemukset perustuvat vain Nokian qwerty:llisiin malleihin 6800, 6810 ja E70. E71:n softaversio on 100.07.76 08-06-2008 RM-346.

Ulkokuori on jämäkkä ja metalli on kerrankin jalostettu oikeaan paikkaan matkapuhelimessa. Teräs tuo kulutuksen kestoa ja tyyliä ulkonäköön. Ei enää katkeilevia takakannen muovinipsuja tai maalien kulumista. Runko ei myöskään natise Nokian puhelimille tyypilliseen tapaan. Tiedä sitten puolen vuoden päästä. Huonona puolena metalli saattaa heikentää kuuluvuutta, mutta en ainakaan ole vielä Saunalahden liittymällä joutunut sen suhteen ongelmiin. 

Akun kesto on kerrankin sellainen, kun sen olisi pitänyt olla jo ajat sitten. Ei se vielä täydellinen ole, mutta parempaan suuntaan. Mallimerkiltään voimanlähde on BP-4L. (1500 mAh, 3.7V). Käytännön kokemukset ovat osoittaneet akun keston oikeasti positiiviseksi yllätyksesi. Olen viime päivinä käyttänyt säännöllisesti 3G, WLAN ja GPS-ominaisuuksia (yhteensä muutamia tunteja), eikä saman päivän aikana tarvitse puhelinta ladata. Onko tämä sitten hyvä. Minusta on, jos vertaa Nokian aikaisempiin saavutuksiin tällä saralla.

Näyttö oli jo E70:ssä hyvä ja tarpeeksi tarkka. E71 mallissa se on hieman isompi ja esim. Amppreiden lite-versiolle optimaalinen. Naarmuuntumisherkkyydestä en osaa sanoa, koska käytän näytössä Brando -suojakalvoa. Myös navigointiin näytön koko riittää mielestäni erinomaisen hyvin.

Näppäimistö on ehkä aavistuksen liian pieni, mutta silti käyttökelpoinen. E70:llä kirjoitan paljon nopeammin, mutta tämä lienee vain harjoittelun puutetta. Virhepainalluksia saattuu joskus. Jokaisen kannattaa käydä testaamassa kirjoittamista ennen puhelimen ostamista, sillä liian isot sormet voivat muodostua ongelmaksi.

Navigointi ja GPS
toimii sekin erittäin hyvin. Asiaan lienee vaikuttanut taannoinen Navteqin siirtyminen Nokialle. GPS -yhteys muodostuu kohtuullisessa ajassa (noin 5-30 s), joten liikkelle lähdössä ei tarvitse turhautua odotaessa. Sisäinen GPS tuo myös liikuntaan mukavasti lisää mielenkiintoa ja motivaatiota SportTracker -ohjelman avulla. Realiaikaista navigointia käyttäessä keski-ikäinen naisääni kertoo selkeästi ja pari kertaa toistaen minne tulee  kääntyä. Jos satut ajamaan liittymän ohi, laskee ohjelma nopeasti uuden reitin ja neuvoo sen mukaan. Ei siis mitään  "Tee U-käännös, jos mahdollista"-juttuja.

Käyttöjärjestelmän ongelmana on ollut lähinnä sen hitaus. Tämä on ensimmäinen parannus, joka suorastaan pistää silmään puhelimen ensimmäisellä käyttökerralla. Nappia painaessa tosiaan tapahtuu jotain, eikä puhelin nyi epämääräisesti ja anna käyttäjän odottaa. E70 kärsi onneksi vain ajoittaisesta hitaudesta.

S60 web-selain on saanut kaipaamani uudistuksen. "Tallenna sivu" olisi ollut jo monta kertaa tarpeen. Muuten selain toimii nopeasti, eikä ole kaatunut E70:sen tapaan joka toisen sivun kanssa muistin loppuessa kesken. Joku flash-pläjäys taisi selaimen kerran kaataa, mutta siihen sivuun olisi varmaan kaatunut moni muukin.

Muistikirja on saanut isoveljen. Aktiiviset muistiinpanot nimellä oleva sovellus, tekee html-sivuja puhelimen muistikortille. Loistavaa, ei enää vänkäämistä Outlookin kanssa, jos haluaa siirtää muistiot inhimillisesti johonkin toiseen formaattiin.

Kokonaisuutena kouluarvosanalla 9 ja puoli. Täyden kympin puhelin tämä olisi, jos se olisi täydellinen ja siinä olisi ne kaikki hyvät ominaisuudet, joita ei vielä ole keksitty.

Go back

Add a comment