Apua web-pohjaisten ohjelmien valintaan

13.04.2009 12:03 by janx

Olen kokeillut useampia suosittuja ja vähemmän suosittuja CMS- ja blog -sovelluksia. Joku voisi tulkita moisen jopa harrastukseksi. Koska sopivan sovelluksen löytäminen saattaa tuottaa päänvaivaa, haluan esittää oman mielipiteeni ja suositella muutamia sovelluksia. Kokemukseni perustuvat lähinnä Open source CMS-sivuston valikoimaan. Sivusto on loistava työkalu oikean ohjelmiston löytämiseen, sillä se antaa mahdollisuuden kokeilla ohjelmistoja ilman asennusta. Miinuksena sanottakoon, että sivusto sisältää vain PHP -ohjelmointikielellä toteutettuja sovelluksia.

Mikäli tarkoituksena on luoda täysin uudenlainen ja spesiaali sivusto, suosittelen Django web frameworkiin tutustumista. Ei siitä sen enempää, sillä Djangon loistava sivusto tarjoaa kaiken tarpeellisen informaation asiaan liittyen.


Typolight webCMS on tällä hetkellä testiajossa tulevia koitoksia silmällä pitäen. Testien jälkeen osaan sanoa enemmän.

[Lisätty 17.2.2009] Toistaiseksi minun ääneni PHP-kielellä toteutetuista CMS-ohjelmistoista on vienyt Typolight. Se on ehdottomasti innovatiivisin ja helppokäyttöisin CMS, joka on tähän asti tullut vastaan. Lisäksi kehittäjien tekemät screencastit auttavat alkuun, jonka jälkeen ymmärtää perusidean ohjelmiston käytöstä. Lisäksi suomennos on tulossa ;).


Snews on ns. lite-osastoon kuuluva CMS. Kyseinen ohjelmisto soveltuu hyvin sellaille kotisivuille, jotka on pääosin tekstiä. Tämä siitä syystä, että mitään varsinaista kuvien hallintaa ohjelmisto ei sisällä. Hyviksi puoliksi lasketaan keveys ja erittäin helppo liittäminen mihin tahansa ulkoasuun. Lisäksi blogi-ominaisuudet, staattiset sivut ja palautelomake löytyvät vakiona. Versioon 1.6 löytyy suomennoskin. ;) Syy miksi en itse käytä enää kyseistä ohjelmistoa liittyvät lähinnä vaatimusten kasvuun CMS:n osalta. Lisäksi modulaarisuus ja muokattavuus ilman PHP-kielen osaamista tekee ylläpidosta hankalaa. Mikäli perusominaisuudet riittää, tämä sopii mainiosti esimerkiksi pienyrityksen kotisivukoneeksi, jolloin asiakas itse voi tehdä pieniä muutoksia sivustoon.


DokuWiki on loistava. Ennen Typolightia käytin tätä myös CMS:nä. Varsinaisestihan Dokuwiki on tarkoitettu käytettäväksi wikinä, mutta pienellä asetusten säädöllä se taipuu myös CMS-käyttöön. Syy miksi käytän DokuWikiä liittyy osittain tottumukseen. Jonkin aikaa käyttössä ollut luokan wiki oli toteutettu tällä ohjelmistolla. Lisäksi ohjelma on vakaa ja helppokäyttöinen. Syntaksi, jota dokuwiki käyttää on mielestäni helpompi omaksua kuin esimerkiksi Mediawikin käyttämä syntaksi.


Habari kannattaa katsoa, jos tarvitsee lähinnä blogia. Tätä voidaan pitää ns. Wordpressin tappajana. :)


dotProject on projektin hallintaan tarkoitettu ohjelmisto. Pikaisesti olen sitä toistaiseksi ehtinyt kokeilemaan, mutta projektien valmistuttua osaan varmaan sanoa siitä enemmän.


BigAce on yksi uusista tuttavuuksista. Tykästyin tähän ohjelmistoon heti ensimmäisellä käyttökerralla. Erityisesti hallintapuoli (admin) on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen. Katsomisen arvoinen, jos mikään ylläolevista ei kolahtanut.

Go back

Add a comment